Služba, za kterou se platit vyplatí
04. 12. 2022

Služba, za kterou se platit vyplatí

Jen nafotí, podá inzerát a usmívá se při prohlídkách. Nakonec inkasuje tučnou provizi. I s takovým názorem a zkresleným pohledem se setkávají realitní makléři. Opak je pravdou a v současné situaci to platí dvojnásob. Právě teď se totiž majiteli vyplatí obrátit se při prodeji nebo pronájmu nemovitosti na profesionála.

Proč je spolupráce s realitním makléřem výhodná a jaké služby dokáže pro klienta zajistit?

Provizi realitní kanceláři za odvedenou práci hradí ten, kdo si službu objednává. Zpravidla se jedná o prodávajícího nebo o pronajímatele.

Okolo spektra poskytovaných služeb panuje celá řada mýtů. Majitelé nemovitostí by měli vědět, proč je s realitním makléřem výhodné spolupracovat. Ano, za služby se platí, proto by měl klient vědět, co vše placená služba obsahuje.

Kompletní servis zahrnuje přípravu nemovitosti k prodeji, Home staging, 3D scan nemovitosti, videoprohlídku, profesionální nafocení, správné ocenění, inzerci, propagaci na sociálních sítích, jednání se zájemci, vyjednávací schopnosti, právní služby a další servis až po předání nemovitosti. Další služby mohou zahrnovat také úklid, sekání trávy, vyklízení nebo stěhování.

V průběhu spolupráce makléř majitele informuje o stavu prodeje, počtu prohlídek, počtu vážných zájemců a případných nabídkách na vyjednávání o ceně.

Právě při jednání o snížení ceny nemovitosti se vyplatí mít prostředníka. Majitel totiž často na prohlídce kývne na první nabídku, která je pro něho ale většinou nevýhodná. Samozřejmě, pokud majitel prodává nemovitost jednou za život a v podobné obchodní situaci si ocitá poprvé, není schopen se rychle rozhodnout nebo naopak odsouhlasí něco, co si dobře nepromyslel.

Makléř má ale v takových situacích přehled o zájemcích i o tom, jakou slevu je možné nabídnout a co už je příliš. Doporučí počkat na další zájemce nebo vyjedná výhodnější sumu.

V každém případě je těchto jednání, které mohou být pro majitele nepříjemné a stresující, ušetří. 

Proč se služby realitního makléře vyplatí

Zkušený a kvalitní realitní makléř dokáže nemovitost prodat za vyšší cenu, než kdyby si ji majitel nemovitosti prodával sám. Ušetří vám spoustu času a nervů. A právě v této době, kdy se nemovitost neprodá za týden, jsou potřeba služby a znalosti odborníka více než kdy jindy.

Zmínit je třeba i správně zpracovaný odhad tržní ceny, ten je zárukou rychlého prodeje a úsporou vašeho času a nákladů. Časová úspora při zastoupení v jednání se zájemci je nesporná, stejně jako odborná pomoc při administrativním zpracování smluvní dokumentace. Řada makléřů poskytuje i doplňkové služby v podobě finančního poradenství, klienti s koupí nemovitosti získávají i výhodnější pojištění nebo hypoteční úvěr.

Kolik se platí realitní kanceláři

Poplatek za služby se odvíjí od prodejní ceny nemovitosti nebo od výše pronájmu nemovitosti. Obvykle je provize nastavena na 3 až 6 % z prodejní ceny nemovitosti. U pronájmu odpovídá odměna výši měsíčního nájemného bez služeb. Provize většinou zahrnuje kompletní balíček služby. Někdy je součástí i vyhotovení průkazu energetické náročnosti budovy, vyřízení legalizace černých staveb a podobně.

Nejlepší služby klient získává při exkluzivním zastoupení, proto platí, že nejlepší realitní makléři pracují pouze exkluzivně, aby klientům mohli věnovat plnou péči.

Ing. Marek Votava
Autor: Ing. Marek Votava

Profesionální a férový přístup - i tak může vypadat realitní makléř ve Vašich službách.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení